Allegretto's Labradoodle
 

Köpa Valp - Vanliga frågor

Labradoodlevalpar 6,5 veckor gamla
Vad kostar en valp från er och vad ingår?
En valp från oss kostar allt från 40 000 kr - 50 000 kr inklusive moms. Hör av dig om du vill veta specifikt pris i en särskild kull. Vid leverans är valpen veterinärbesiktigad, avmaskad, vaccinerad och chipmärkt. Föräldrarna till valparna är alltid hälsotestade i form av höft-och armbågsröntgen, DNA-testad för flertalet sjukdomar samt ögonlysta. På så sätt ges valparna de bästa förutsättningarna. Det medföljer också ett startkit med; sele och koppel för första tiden, leksak, filt som luktar mamma och syskon, en handbok skriven av mig med mina tankar och bästa tips, stamtavla, registreringsbevis från Svenska Labradoodleklubben och bajspåsar. Hunden är dolda-felförsäkrad i tre år från leveransdag.

Fodervärd – vad innebär det och hur går det till?
Jag söker från nästan varje kull efter en fodervärd till någon av valparna från kullen. Jag väljer alltid den valp som jag tycker är mest lovande till vårt avelsprogram. Som fodervärd skriver du på ett fodervärdsavtal. Jag som uppfödare är fortfarande ägare till hunden, men äganderätten övergår när hunden antingen fått ett visst antal kullar, uppnått en viss ålder, eller om hunden visar sig inte uppnå kraven för att ingå i avelsprogrammet.

Jag vill ha en nära och god relation med mina fodervärdar och vill träffas flera gånger per år för att följa upp hur hunden utvecklas och för att upprätthålla en god relation. Som fodervärd får du inte bo längre bort än 1,5 timme från Oskarshamn. Om du är intresserad av att vara fodervärd är jag tacksam om du nämner det när du gör din intresseanmälan. Självklart går det bra att mejla direkt till allegrettoshundar@outlook.com om det finns fler frågor som inte besvarats här.
Labradoodlevalpar 6 veckor gamla
Varför bör man välja att köpa en hund från Allegretto’s Labradoodle?
En fråga som kanske inte ställts rakt ut – men jag vet ju så klart att frågan uppkommer i samband med att man letar efter uppfödare. Det är ett stort beslut att bestämma sig för att ta in en ny familjemedlem i familjen. Hunden kommer förhoppningsvis att finnas i familjen i 10-15 år framöver och det är så himla viktigt att man får en hund man trivs med. Min passion är att föda upp hundar och se de växa upp till underbara individer. Allt ifrån att välja ut avelstik och avelshane till att matcha valp med familj gör jag med fullkomlig noggrannhet och omsorg.

Det är visat att valparnas personlighet och mentalitet börjar redan i tikens mage, och mitt arbete att forma valparna börjar redan när tiken har parats. Tiken utfordras med kvalitetsfoder för tikar, jag brukar ge vanlig ”människomat” eftersom detta är bevisat minska risken för allergier hos hunden i vuxen ålder m.m. När valparna väl har anlänt hanteras de dagligen och blir överösta med kärlek för att bli så trygga individer som möjligt.

Jag arbetar inte med uppfödningen på heltid, det är fortfarande endast en passion för mig. Av den anledningen är varje kull fortfarande så personlig och fylld med känslor för mig. Allegretto’s Labradoodle är en småskalig uppfödning där valparna växer upp med en passion för uppfödning.

Här följer ytterligare skäl till att välja Allegretto's:
  • Allegrettos Hundar AB har tillstånd från länsstyrelsen för att bedriva uppfödning. Tänk alltid på att fråga efter detta när ni letar bland uppfödare och valpar.
  • Vi betalar skatt för vår verksamhet, är momsregistrerade och registrerade för F-skatt.
  • Vi är också anslutna till Svenska Labradoodleklubben (SLK) samt den internationella organisationen WALA och följer deras riktlinjer.
Om du som köpare inte kan köpa en labradoodle från oss rekommenderar jag dig att se efter andra uppfödare som är anslutna till SLK. Här kan du läsa mer om varför du ska köpa valp från en uppfödare som är ansluten till SLK: www.labradoodleklubben.se/kopavalp.html.
Jag och labradoodlevalpar 5 veckor gamla
Vilken päls får valparna?
En väldigt vanlig fråga är vilken pälstyp valpen kommer att få. Många väljer att köpa labradoodle just för att man hört att den är allergivänlig eller fällfri. För att besvara det påstående så finns det ingen hund som är helt allergifri. Däremot är det visat att många med allergi bättre klarar av en labradoodle än en annan hundras med en mer fällande päls.

Flera av de tikar som ingår i vårt avelsprogram är s.k. F1 – det vill säga första generationen labradoodle. Deras föräldrar är storpudel och labradorretriever. En alldeles underbar kombination där mycket av ursprungsraserna finns kvar i hunden. De första generationerna av labradoodle har en mer oförutsägbar pälstyp än de s.k. multigenerationerna.

Ganska tidigt, ungefär vid 4 veckor kan man se lite mer vilken pälstyp man tror att valpen kommer att få. Mer svar har man givetvis vid 8 veckor. Valpen kan få allt ifrån en hårig päls, ullpäls till en fleecepäls. Den håriga pälsen är lite mer rak, kan fälla, men det är väldigt lite jobb med en sådan päls (tovor är väldigt sällan förekommande i den pälstypen). En ullpäls är krullig och helt fällfri. Den pälsen kräver mycket pälsvård och klippning. Fleecepälsen är som en kombination av dessa, den är mjuk och lätt vågig. Den pälstypen fäller inte men det kräver att man sköter kontinuerligt.

Jag lämnar aldrig några garantier vad gäller pälstyp eftersom jag föder upp mer tidiga generationer av labradoodle. Däremot kan jag säga ungefär vid 7 veckor vilken pälstyp jag tror det blir, utan garantier så klart.
Vår avelstik Nessa
Jag har allergi och vill göra Allergenus-test, kan man göra det hos dig?
Vi gör vanligtvis inte denna typ av test. I undantagsfall kan jag göra det, men då ska det meddelas i god tid att det finns allergi och att det kommer att behöva göras tester när valpen är ca 2 veckor gammal. Har man allergi ska man vara medveten om att man kan bli nekad att köpa valpen om det visar sig att resultatet blir en dålig match eller om det märks av allergi vid besöket vid 6 veckor.

Vilka egenskaper har dina labradoodles?
Inte den lättaste frågan att svara på. De har ju så himla många fina egenskaper! Men jag skulle säga att en labradoodle från oss kännetecknas av lojalitet, nyfikenhet och trygghet. Den trognaste vän du någonsin skulle kunna tänka dig, som är lika nöjd att ligga en dag i soffan som att vara ute på hajk en hel dag. En hund som är enkel att ha med på restaurangen, en dag vid vattnet som i båten.
Svenska LabradoodleklubbenWALAAllegretto's Labradoodle Accredited Logo 2023

Vi är anslutna uppfödare till Svenska Labradoodleklubben och det internationella nätverket Worldwide Australian Labradoodle Association, WALA.