Allegretto's Labradoodle
 

Frågor och Svar

Här kan du hitta svar på allt som rör labradoodles i allmänhet och Allegretto's i synnerhet. De mest lästa frågorna visas först. Sidan är under uppbyggnad.


Flera av de tikar som ingår i vårt avelsprogram är s.k. F1 – det vill säga första generationen labradoodle. Deras föräldrar är storpudel och labradorretriever. De första generationerna av labradoodle har en mer oförutsägbar pälstyp än de s.k. multigenerationerna. Ganska tidigt, ungefär vid 4 veckor kan man se lite mer vilken pälstyp man tror att valpen kommer att få. Mer svar har man givetvis vid 8 veckor. Valpen kan få allt ifrån en hårig päls, ullpäls till en fleecepäls. Den håriga pälsen är lite mer rak, kan fälla, men det är väldigt lite jobb med en sådan päls (tovor är väldigt sällan förekommande i den pälstypen). En ullpäls är krullig och helt fällfri. Den pälsen kräver mycket pälsvård och klippning. Fleecepälsen är som en kombination av dessa, den är mjuk och lätt vågig. Den pälstypen fäller inte men det kräver att man sköter kontinuerligt.

Jag lämnar aldrig några garantier vad gäller pälstyp eftersom jag föder upp mer tidiga generationer av labradoodle. Däremot kan jag säga ungefär vid 7 veckor vilken pälstyp jag tror det blir, utan garantier så klart.
Bild: Allegretto's Frigg som har en otroligt mjuk och fin ullpäls.

Vi har inte några särskilda krav på vad man ska använda eller utbilda hunden till. Men vi är mycket måna om att våra hundar kommer till engagerade och kärleksfulla hem.

Första gången en labradoodle medvetet avlades anses ha varit 1989. Wally Conron, avelsansvarig på Guide Dogs Victoria i Melbourne, korsade en labrador retriever med en Standard pudel i syfte att få fram ledarhundar till synskadade personer med pälsallergi. Conron önskade kombinera pudelns egenskap att fälla lite hår med labradorens vänliga lynne och träningsbarhet. Labradoodeln används fortfarande runt om i världen som ledarhund, sällskapshund och terapihund. Den är dessutom en populär familjehund.

Överlag är labradoodles friska hundar. Dessa hundar har en stor genpool eftersom labradoodle från början är en hybrid mellan två numerärt mycket stora raser. Alltså kan vi genom att importera avelshundar få tag på helt obesläktade linjer. Att hålla inavelsprocenten låg är en viktig del inom all hundavel för att ej drabbas av sjukdomar.

Tyvärr har ju både labrador och pudel problem med sina höfter. För att i mesta möjliga mån minska risken att valpar från oss ska drabbas av höftbesvär i framtiden så röntgar vi våra avelshundar.

När man köper en labradoodle ska man se till att föräldrar är undersökta för ögonsjukdomar och röntgade. Utöver detta DNA-testar vi för flera olika sjukdomar. Vi har goda resultat som gör att vi kan vara stolta över hälsan hos våra hundar.

För att påbörja resan mot er nya familjemedlem börjar ni med att fylla i vår intresseanmälan. I intresseanmälan får ni svara på ganska många frågor, detta för att jag på ett så bra sätt som möjligt ska kunna erhålla mycket information om er som köpare. På sidan Köpa Valp - Så går det till kan du läsa mer om hur det går till.

Standard: 51–55 cm höga och väger 18–23 kg
Medium: 43–50 cm höga och väger mellan 14–18kg
Miniatyr: 35–40 cm höga och väger mellan 7–12 kg

Det finns också Standard labradoodlar som är mycket stora: 56–65 cm höga och väger oftast 25–35 kg.

Storleken varierar alltså så att labradoodlar finns från ca 35 cm i mankhöjd (som en liten mellanpudel) till drygt 60 cm (som en storpudel). Alla seriösa uppfödare av labradoodle har som mål med sitt avelsarbete att behålla labradoodlarnas fantastiska temperament oavsett om de är av standard, mellan eller miniatyr storlek.

När vi får en ny kull tar det 8 veckor tills valparna är leveransklara. Kön är initialt ofta ganska lång men då ska man veta att många faller bort under resans gång och köper en valp någon annanstans. Ofta är efterfrågan större än tillgången på valpar. Men det omvända kan också inträffa.

Vill man vara mer eller mindre säker på att få köpa en valp från oss finns möjligheten att kunna tinga en valp redan nu (till och med innan den är född). Men det sker efter ett samtal mellan oss och allt ska kännas bra för båda parter. Ett avtal skrivs som skyddar dig som konsument ifall inga valpar skulle födas på planerad tidpunkt, eller om ingen valp passar dina önskemål. I så fall återbetalas hela tingningsavgiften. Hör av er till mig om ni vill veta mer om denna nya möjlighet,

En valp från oss kostar allt från 40 000 kr - 50 000 kr inklusive moms. Hör av dig om du vill veta specifikt pris i en särskild kull. Vid leverans är valpen veterinärbesiktigad, avmaskad, vaccinerad och chipmärkt. Föräldrarna till valparna är alltid hälsotestade i form av höft-och armbågsröntgen, DNA-testad för flertalet sjukdomar samt ögonlysta. På så sätt ges valparna de bästa förutsättningarna. Det medföljer också ett startkit med; sele och koppel för första tiden, leksak, filt som luktar mamma och syskon, en handbok skriven av mig med mina tankar och bästa tips, stamtavla, registreringsbevis från Svenska Labradoodleklubben och bajspåsar. Hunden är dolda-felförsäkrad i tre år från leveransdag.

Ja, men de registreras då som blandras och inte i något rasregister. Det är helt valfritt att registrera sin hund i SKK. Labradoodle räknas inte som en godkänd ras i Sveriget vilket vi i nuläget ser som en fördel så vi inte "stänger genpoolen". Eftersom avelshundarna väljs ut enbart utifrån pälskvalitet, temperament, intelligens och hälsa så finns det ingen risk att hundarna alltför hårt avlas åt ett visst håll. Skulle en rasstandard utformas skulle strävan på utmärkelse på hundutställningar kunna få uppfödare att tumma på dessa kriterier bara för att föda upp en hund som har det rätta utseendet. Den utvecklingen finns inom så många andra raser och vi hoppas att inte labradoodles drabbas av samma öde. Nu håller labradoodlen på att bli lika erkänd som alla andra hundraser, men för oss krävs inte erkännandet att de godkänns av SKK. Vi känner stolthet över våra hundar oavsett.

Många väljer att köpa labradoodle just för att man hört att den är allergivänlig eller fällfri. För att besvara det påstående så finns det ingen hund som är helt allergifri. Däremot är det visat att många med allergi bättre klarar av en labradoodle än en annan hundras med en mer fällande päls.

Vi gör vanligtvis inte denna typ av test. I undantagsfall kan jag göra det, men då ska det meddelas i god tid att det finns allergi och att det kommer att behöva göras tester när valpen är ca 2 veckor gammal. Har man allergi ska man vara medveten om att man kan bli nekad att köpa valpen om det visar sig att resultatet blir en dålig match eller om det märks av allergi vid besöket vid 6 veckor.

Inte den lättaste frågan att svara på. De har ju så himla många fina egenskaper! Men jag skulle säga att en labradoodle från oss kännetecknas av lojalitet, nyfikenhet och trygghet. Den trognaste vän du någonsin skulle kunna tänka dig, som är lika nöjd att ligga en dag i soffan som att vara ute på hajk en hel dag. En hund som är enkel att ha med på restaurangen, en dag vid vattnet som i båten.

Valparna sälj utan avelsrättigheter. Med andra ord kan valpen inte användas i avel utan ett särskilt avtal med oss som uppfödare. Hör gärna av dig specifikt om du är intresserad av att köpa en valp med avelsrättigheter.

Jag söker från nästan varje kull efter en fodervärd till någon av valparna från kullen. Jag väljer alltid den valp som jag tycker är mest lovande till vårt avelsprogram. Som fodervärd skriver du på ett fodervärdsavtal. Jag som uppfödare är fortfarande ägare till hunden, men äganderätten övergår när hunden antingen fått ett visst antal kullar, uppnått en viss ålder, eller om hunden visar sig inte uppnå kraven för att ingå i avelsprogrammet. Jag vill ha en nära och god relation med mina fodervärdar och vill träffas flera gånger per år för att följa upp hur hunden utvecklas och för att upprätthålla en god relation. Som fodervärd får du inte bo längre bort än 1,5 timme från Oskarshamn. Om du är intresserad av att vara fodervärd är jag tacksam om du nämner det när du gör din intresseanmälan. Självklart går det bra att mejla direkt till allegrettoshundar@outlook.com om det finns fler frågor som inte besvarats här.

Nedanstående tabell visar vilka hälsotester våra avelshundar genomgår. När det gäller DNA-tester så fungerar genetiken på så sätt att det räcker med att den ena avelshunden inte är bärare på en sjuklig gen för att undvika sjukdom hos valparna.
UndersökningMetod
HöftlederRöntgen
ArmbågarRöntgen
Ögonlysning-
Degenerative MyelopathyDNA
Exercise-Induced CollapseDNA
Progressive Retinal AtrophyDNA
Progressive Rod-Cone DegenerationDNA
Von Willebrand Disease IDNA

Nej, vi har inga sådana krav. Det är helt upp till hundägaren om man vill kastrera sin hund.

En fråga som kanske inte ställts rakt ut – men jag vet ju så klart att frågan uppkommer i samband med att man letar efter uppfödare. Det är ett stort beslut att bestämma sig för att ta in en ny familjemedlem i familjen. Hunden kommer förhoppningsvis att finnas i familjen i 10-15 år framöver och det är så himla viktigt att man får en hund man trivs med. Min passion är att föda upp hundar och se de växa upp till underbara individer. Allt ifrån att välja ut avelstik och avelshane till att matcha valp med familj gör jag med fullkomlig noggrannhet och omsorg. Det är visat att valparnas personlighet och mentalitet börjar redan i tikens mage, och mitt arbete att forma valparna börjar redan när tiken har parats. Tiken utfordras med kvalitetsfoder för tikar, jag brukar ge vanlig ”människomat” eftersom detta är bevisat minska risken för allergier hos hunden i vuxen ålder m.m. När valparna väl har anlänt hanteras de dagligen och blir överösta med kärlek för att bli så trygga individer som möjligt.

Jag arbetar inte med uppfödningen på heltid, det är fortfarande endast en passion för mig. Av den anledningen är varje kull fortfarande så personlig och fylld med känslor för mig. Allegretto’s Labradoodle är en småskalig uppfödning där valparna växer upp med en passion för uppfödning. Vi betalar skatt för vår verksamhet, är momsregistrerade och registrerade för F-skatt. Vi är också anslutna till Svenska Labradoodleklubben (SLK) samt den internationella organisationen WALA och följer deras riktlinjer. Om du som köpare inte kan köpa en labradoodle från oss rekommenderar jag dig att se efter andra uppfödare som är anslutna till SLK. Här kan du läsa mer om varför du ska köpa valp från en uppfödare som är ansluten till SLK: www.labradoodleklubben.se/kopavalp.html.
Svenska LabradoodleklubbenWALAAllegretto's Labradoodle Accredited Logo 2023

Vi är anslutna uppfödare till Svenska Labradoodleklubben och det internationella nätverket Worldwide Australian Labradoodle Association, WALA.